Drogurile de club” – drumul către nefericire

MDMA, GHB, ketamina… sunt câteva exemple de “droguri de club”. Tinerii le denumesc și lichid X, ecstasy sau vitamina K, din multitudinea de apelative folosite, și sunt consumate de către aceștia în cluburi, discoteci sau la concerte.

MDMA (ecstasy), poate cel mai cunoscut dintre drogurile de club, se prezintă sub forma unor comprimate care sunt de regulă albe, galbene sau maro și este consumat de obicei prin înghițire. Printre efectele imediate ale consumului de ecstasy putem enumera: creșterea frecvenței pulsului, a temperaturii corpului, a tensiunii arteriale, pierderea apetitului. Mărirea dozeinuduce la creșterea stării de bine, ci cauzează convulsii, comportamente iraționale, halucinații. Consumatorii declară că au probleme cum ar fi insomnia, anxietatea, scăderea puterii de concentrare și depresia. Aceste probleme apar în timpul consumului și pot dura chiar săptămâni după aceea.

Pe termen lung consumul de ecstasy afectează memoria, au loc dereglări ale somnului, ale procesului de gândire, ale simțurilor și ale durerii.

Lumea asistă la o o nouă problemă alarmantă privind drogurile și anume noile substanțe psihoactive (NSP) care se consumă și ele din ce în ce mai mult în cluburi sau discoteci. Numărul total al acestor substanțe, care este deja estimat a fi de ordinul sutelor, este în continuă creștere. Amestecurile de NSP cumpărate în necunoștință de cauză de către utilizatori au dus la efecte imprevizibile și uneori dezastruoase.

Utilizarea NSP – urilor, duce rapid la dependență. Întreruperea consumului duce la simptome precum: neliniște generalizată, tremor, palpitații, durere de cap, greață, vărsături, stări de depresie, disperare. În plus, s-au documentat episoade de delir paranoid și atacuri de panică. În timp, crește toleranța la produs, fiind necesare doze din ce în ce mai mari, pentru a obține efectul scontat, cât și pentru a combate simptomele de sevraj.

Fie că este vorba de ecstasy, GHB, ketamină sau NSP-uri, drogurile care se consumă în cluburi vin într-o gamă foarte variată și unele dintre ele pot fi puse în băuturi. Unele sunt sub formă de pastile, altele de prafuri, iar altele sub formă lichidă și pot fi amestecate într-o băutură. Faptul că, unele dintre ele, sunt relativ lipsite de gust, miros sau culoare le face destul de dificil de observat, mai ales în contextul în care nici lumina din club nu ajută prea mult.

În concluzie, aveți mare grijă unde vă lăsați paharul de băutură când sunteți în club!

V – am prezentat doar o parte dintre problemele generate de “drogurile de club” care sunt departe de a fi vreo “distracție nevinovată”, ci una care s-ar putea să vă coste foarte mult.

Mai multe informații privind “drogurile de club”, dar și alte aspecte legate de riscurile şi consecinţele asociate consumului de droguri, puteți găsi pe site-ul realizat de Agenția Națională Antidrog – www.infodrog.ro.

Vezi Mesaj Antidrog – articolul 03

Categorii: Evenimente